Статті

Статті

Ілюстрації до 6 класу НУШ

Міф про Прометея, Міф про Геракла, Дедал і Ікар, Орфей і Еврідіка, Даніель Дефо (1660-1731) «Життя і незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо», Жуль Верн «П’ятнадцятирічний капітан», 

Японська народна казка "Момотаро": погляд із Японії

Прийняття японської казки «Момотаро (Персик-хлопчик)» до українського підручника із зарубіжної літератури для 5 класу, який створив авторський колектив під керівництвом Ольги Миколаївни Ніколенко, є великою радістю для всіх японців. У цих нотатках мені хотілося б розповісти про деякі культурні конте..

Магія народження уроку, або Роздуми після відкритого/показового уроку...

45 хвилин....Для пересічного громадянина – звичайний проміжок часу: багато чи мало – залежить від ситуації.Для вчителя – це ціле життя...... Звичайний робочий урок. Дзвоник. Кабінет, підручник, дошка, крейда, зошити, комп'ютерна підтримка за потребою... Зацікавлені очітвоїх учнів і ти... І ваша таєм..

Який він – СУЧАСНИЙ урок літератури?

Навіть десятки років тому важко було уявити собі вчителя (а поговорити хочеться саме про сучасних учителів), який би за своє професійне життя не побачив суттєвих соціально-політичних змін, які б спричинили і зміни освітніх підходів. Але це відбувалося раз на 20-40 років.Що можна сказати про сучасну ..

Роль книжки у вирішенні підліткових проблем

Педагоги-словесники працюють переважно з підлітками. Ми знайомимося з ними, десятирічними, у п’ятому класі, у ранньому підлітковому віці, разом переживаємо активний гормонально-фізіологічний бунт у восьмому, завершуємо спілкування з майже сформованими сімнадцятирічними особистостями. Насамперед необ..

Вигорання? НЕ чули!

Ви сьогодні знову погано спали? Відчуваєте тривожність, неспокій, вам хочеться плакати без видимої причини? Вас дратують дрібниці?Відчуваєте, що ваша ефективність праці стає все нижчою? Вас переслідує відчуття невдачі навіть тоді, коли ви ще не починали свою роботу?Ви уникаєте колег, з’являється н..

Забудьмо про минулий час

Сьогодні в нашій рубриці «Фокус на дитину» ми поговоримо про… дитину. Про дитину як метод порівняльного аналізу. Наш улюблений вчительський метод – порівнювати минулорічний 6-А з теперішнім, Іллюшу П. із його старшим братом Артемом П., яким «пишається школа» тощо. Так простіше, зрозуміліше, показові..

Хто ж ти, Одіссею?

З героєм епічних творів Гомера "Іліада" та "Одіссея" - хитромудрим царем Ітаки - школярі зустрічаються у 8 класі, коли вивчають античну літературну спадщину. Передують цій зустрічі знайомства з кіноверсіями цих творів. Як наслідок - у свідомості більшості учнів діє стереотип: Одіссей - мужній воїн, ..

Урок мовою серця

Зарубіжна література – предмет особливий, людинотворчий. Окрім того, що ставить завдання представити літературу як вид мистецтва, він покликаний творити цілісну особистість. Тому вчителю дуже важко обмежитися технологіями, якими б результативними вони, на думку спеціалістів, не були. Тут потрібно вк..

Микола Зеров – поет і перекладач

У кожної людини є ключові моменти, які перевертають усе життя… Для мене таким моментом стала подорож на архіпелаг Соловецьких островів, де за радянських часів загинули українські неокласики й багато інших представників різних народів – письменників, філософів, священиків, науковців... Серед тих, ког..
Показано з 1 по 10 із 13 (2 сторінок)